Tuesday, February 22, 2011

jamu mata je lah...

meh la jamu mata...
ye lah..dah abes dah suma2 ni..bukan takat jadi baja..
tp dah subur dah kalo baja tu letak kt pokok..hahaha


ni udang masak sambal...
lama dah dok lam folder..
xsempat2 nk publish..hehhehe
masak lauk udang ni boleh dikatakan once a week..
coz azmina suka mkn udang..
xkira la goreng ke..apa ke..janji ada udang, dia mkn banyak..


ni ketam goreng telur masin...hari jumaat wat ni..
amik resepi dr umah kak ayu s'pore..
cuma diubah suai sikit...
xguna cili padi..guna cili mesin..
xletak daun kari..coz xda..hehehe
ketam tu rebus dulu ng asam keping..,xgoreng pon..
then letak la bawang putih n merah sikit..hehehee

Ketam Goreng Telur Masin
Bahan-bahan ( Untuk 2/3 orang )
3 ekor ketam bunga (yang besar)-(Ayu gunakan 3 ekor ketam batu/nipah)
5 biji kuning telur masin-(Ayu gunakan 4 biji saja- ikut macam Seri juga letak putihnya sekali,)
5/6 batang cili padi (dihiris halus)
2 tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)
2 sudu makan mentega
3 sudu makan susu cair
2 sudu teh gula -
garam & lada sulah secukupnya-( Ayu tak letak garam sebab putih telur asin dah masin)
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.
Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kunig telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan.-(Ayu tak kukus pun pecahkan aje terus dalam kuali)
Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan.
Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.
Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
Apalagi...attack la ketam tu. Gerenti jilat jari.
Sources:-From zizrahim@myresipi.com & http://mummyalsyssa.blogspot.com

6 comments:

  1. Wahhh... Sedap udang tu. Lama dah tak makan udang since hubby dah kena pantang ni... Giler ngencessss.. Huhuhu

    ReplyDelete
  2. Assalam fmina,
    wah mesti lagi sedap, kalau kita tambah bahan2 lain ni kan.. fmina rebus dulu ketamnya ya...
    thanks sudi cuba ya..

    ReplyDelete
  3. izah...
    almaklumla..fevret anak2..tp utk diri sendiri, xbrapa nk suke..suka masak..hahhaa

    kak ayu...
    sori kak ayu, ubah suai sikit..hahahahaa...
    mcm pelik eh xda bawang..
    ha'ah..saya rebus je ketam tu..
    tp mmg mebeles lah kak ayu letak telur masin ni.. :D

    ReplyDelete
  4. adeh..cam sedap vje nengok kejadiam ketam gorengb telo masin ni...klo wat ngan udang ke sotong ke ganti ketam leh ke?

    ReplyDelete
  5. Fmina, tol kata nOOrsha..kejadian ketam ko tu macam memanggil-manggil nafsu makan aku. Ehehe aku pantang lagik bebenda gatal ni, aiyakkkk, udoh melepas ler teman. Psstt, ko rajin masak ey? bukan ko spisis cam aku gak?..lalala~~lalala~~...larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!

    ReplyDelete
  6. Salam pagi Fmina cayang,

    mana menghilang ni...dah lama benor akak nangis tergulek2 windu ngan mu....huhuhu..kejap ada kejap tak ada...hehe mcm abbot jugak.

    Sotun ngan ketam tu menguder tak larat kak nur nak jamu mate....nak terus ngap aje...hihi.

    ReplyDelete