Monday, December 27, 2010

bye-bye.....selamat tinggal....

selamat tinggal 2010....
selamat datang 2011...
moga ianya menjadi tahun yg amat bermakna buat kami sekeluarga...
dan besar kemungkinan...
aku akan melupakan blog ku ini....
(buat sementara?.....)
utk kwn2 suma...
maafkan aku kalo ada salah silap ye...
sampai ketemu lagi..ntah bila...

Friday, December 17, 2010

sekitar majlis FIZA N MAHAD..12/12/10

utk tontonan umum...
seswai ditonton suma lapisan masyarakat..

pelamin nan indah...
mn manten nye nih??..
xsampai lag lorrr..

kompang dr parit basri
sedap2 lagu yg dorg bwk...

salam bang..jgn xsalam..



merahnya makngah!!

cepat!! siap sedia suma!

hahahaha...dah kena tol...
amboi2..siap kira bape byk dpt wit tol tu..



org kuat 'rewang' time tu..
bkn rewang kt dapo..
tapi merewang...ngan member2 kampung dia!
payah tol jumpe dia aritu..

my MIL..
mina not in good mood..

embah kesayangan kami...
pengantin xsiap lagi, dia dah nk blk..
xkerasan kt umah org..huhu

mina pon dpt!
walaupon xrewang!

saya dah menang!!

hmmm..
akan pupus kah cucur air ni akan datang?



owh!!! time kenduri..
mcm ni la jwbnya...
mane sipar aku weh....

Friday, December 10, 2010

hepi holidayyyzzzz...

o o o blk kg.....
o o o blk kg....
hati girang...
kena rewang.....hahahahah
sepupu nikah arini...
rasanya xsempat nk attend...
cik fiza...akk dtg rewang esok ng lusa je la..
moga di mudahkan segala urusan pperkahwinan ko nanti,...
aamiin...
bye suma..
nk mkn ns pengantin...

Thursday, December 9, 2010

kek kukus ceklat..


....pestaim wat kek yg agak menjadi..:)


AzMina n her bday kek...bday dia arini..da 3tahun sudaaa...
moga jadi anak yg solehah ye nak..
membahgiakan kami..
membanggakan kami dengan perkara2 yg elok..
jgn buli abang ajam selalu..hihiihi


meh la kite potong2...
sorg sket2 yek..jgn gaduh2..
aku nk tido...kj mlm td...
sakit pala da ni coz xtido mlm..
kang kemas blk tau dapo aku..
basuh la pinggan2 tu..heheehe


resepi amik dr umah kak ummi kuantan...halal ye kak cnp kt sini...

KEK COKLAT KUKUS
Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi CHEF HANIELIZA
Bahan A:-

1 cawab susu cair (akak guna fresh milk)
1 cawan air
1 cawan mentega cair
2 cawan gula perang (akak letak 1 3/4 cwn je)

Bahan B:-
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko (*akak guna jenama Van Houten)

1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-
1 biji telor
1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-
1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek:-

1)Panaskan kukusan.
2)Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3)Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
4)Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
5)Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan.
6)Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)
7)Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.

Cara Membuat Krim Coklat:-

-Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
-Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
-Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
-Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
-Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek

Monday, December 6, 2010

salam maal hijrah 1432..

jgn lupa kawan2 semua...
petang ni baca doa akhir tahun lepas solat asar...
baca doa awal tahun lepas solat maghrib...

moga kehadiran tahun baru kali ini..
memberi keberkatan dlm hidup kita...
memberi khabar gembira buat kita...
aaaaaamiiiiin....

Saturday, December 4, 2010

yee mee kantonis..

for our dinner tonite...

burrrpppp...alhamdulillah..
da kenyang da pon....

ns goreng...

bekpes + lunch today...
mama AlzaMina(alzam n mina) agak kemalasan arini...
huhuhu..
sok da start kije blk..
lagi malas rasanya!!!

Friday, December 3, 2010

ayam madu...again!

nasi ayam...
bsama2 ayam madu...
ciken wing...aku yg punyaaaa...

korang nk?..
pilih la sendrik...

MAHA 2010..

hujan lebat time tu...

jem dr tol upm..



da reda dah...

ayam serama..
amim la gmbo gak..takot anak2 tak kenal rupa ayam!

mcm2 ada kt sini..

tgk tu..
kartina aziz pon ada!!

xlarat nk upload..
byk sgt..

moto pon ada..

gamat..udang..tah ape2 la kt sini..

hahahaha..
pak'e karo mak'e pon ada...
dorg dtg naik bas..datuk noraini sponsor 2bj bas dr pt sulong..
semata2 soh dtg kt MAHA2010 ni...

nasi ambeng...
mahal la!!
rasanya bukan org jawe yg buat!!!
x ummph!!
huhuhu..
marah kang tokey ns ambeng tu aku ckp gini..

keropok amplang??
tanye la si jiya tu..
kopok ikan ni.. perasa kari..
byk lagi gmbr2 yg mls nk upload...
n byk gak tpt yg xswempat nk g..ujan!
lagipon waktu terhad....
kena g dari pg gamaknya br leh abes round suma tpt..
kami g ni sabtu last week..

Thursday, December 2, 2010

asAm PedAs...d'SanTap restaurant & catering..

sesapa yg dok lalu lalang jln genting kelang...

korang perasan x kedai mkn ni??
ala..kt seblah pdg golf setapak tu...

si Mina..sebelum kena chicken pox....
hehehe...



asam pedas kepala ikan merah!!!
merah menyala kuah dia....
tekak kitorg??..superbbb...

kt seblah sana tu..pdg golf..
takut gak,kotla bola gop tu tsasar kt kedai mkn ni plak..haish!!

kitorg g sini last 3week ago...
arini xmkn kt situ....tapau ajek....
cian dak mina...kang suma org lari nmpk dakcik tu kang..
potong selera org lain nk mkn..huhuhu

hahahaha..tgk la si Mina ni..
mcm momok daaa...