Thursday, July 29, 2010

i'm back...

hehehee...i'm so sorry..bukan xnak update blog...but lately i'm bz...sooooo bzzz....
bkn xmasak2...bkn2 xg jelajah umah u all suma...but xda masa nk tinggal jejak!!!..
so sad...rasa mcm nk resign jd misi..but cannot lah...
mcm sekut my blog ni..now u c..now u don't!!
here..i jamu u all suma ngan juadah berbuka posa tadi...nak join? abes sudah...:P
soya bean (homemade tau...)

fried prawns with long beans...

ada sesapa nk ke??..
amikla yg ni..spesel aku letak lam piring kecik ni..

alhamdulillah..
kewareken kih...

Tuesday, July 20, 2010

ikAn KembUng Byk RAseee...

byk la rasanya..letak mcm2..
kihkihkih..

digandingkan plak dengan kerabu tomato + ikan bilis nih,..
mabelessssss...
Resepi..kt bawah nun..

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional
  • pak aji - klu suka
Cara-cara
  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.

banana bread...

dr si LOVE...

tp kaya xda stok..so letak jek planta...
pisang pon masih agak fresh..
kalo dpt pisang yg agak2 da 5-6 hr mesti best kan?
hehehehehe....

resepinya..
Spread some pandan kaya on bread slices, then add some sliced bananas. Top up with little shredded mozarella cheese.
Bake in a preheated oven at 170°C for 10 mins. Done.

Monday, July 19, 2010

aYam GorEnG mAdu

acar timun+lobak+nenas..

ayam goreng madu...

resepi amik sini..
cilok dapo kak hana..

Bahan-bahan
6 ketul ayam yg di rebus dgn sedikit garam - angkat dan toskan.
1-2 inci halia - parut
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
2-3 sudu makan madu
1 sk blackpepper - optional
Cara-cara
Perap ayam ngan semua bahan sekurang2nya satu jam.
Panaskan minyak. (biasanya hana guna kuali non stick ngan minyak sket je)
Goreng ayam hingga keitam2an. itam bukan bermakna geseng yer! tkyah goreng lama2 sbb ayam dh masak! cume nk keringkan bhgn luar ayam tuh jer. bleh juga dbakar menggunakan oven.
Jika ade belen kuah hitam tuh, jangan dibuang. Tambahkan dgn sup ayam utk jadikan kuah hitam dimakan bersama2 dengan nasi ayam atau dicurahkan di atas ayam.
Sesuai dmakan dengan nasi ayam atau dratah begitu sajer!

Sunday, July 18, 2010

xtvt for today...

xtvt aku??
tido laaaa...kije mlm maaaa...
blk kije pg tadi..msk jap..wat bekpes..

kuay teow goreng...

dan lagi...

dan lagi..ns goreng...
pas makan2 bekpes..
trus pensan!!!

bgn2 tido..
laparrrrrrr yg amat sgt...
wat popcorn lah...

meh join mkn popcorn nih...
homemade tau..
sambil nengok tv cite nujum pak belalang...
hehehehe...

mlm ni nk masak pe plak ek??
huhuhuh..
sapa nk try wat tengok resepi sini or sini
godeh2 dapor kak ANA BINI EN.WAHEED tu...
(rini dia wat laksa johor la plak..mintak sket kak ana weh..)

Bahan-bahan ( Ikut suka.. )

1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara-cara:-
1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

Untuk Karamel [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.

Untuk Coklat [Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Friday, July 16, 2010

kuay teow ladna...

1st time wat sendrik!!!

biasanya makan kt kedai jek...

senang ek rupa2nya wat menda alah ni...hihihi
amik resepi kt umah kak hana jepon tu...
tp apa beza..kuay teow ladna..kungfu..hongkong..singapore...?
sapa tau? leh share resepi x?

Bahan-bahan
Bahan A
  • Sepeket Kue teow - mee hoon pun boleh.
  • 4sb Minyak masak
  • 1sb Kicap pekat @ manis (xletak pon)
Bahan B
  • 1 cwn Dada Ayam/daging dpotong nipis
  • 3 sb Tepung ubi/jagung>>guna 1sb tuk perap dan 2sb untuk dcampurkan dgn air.
  • 1 sb Maggi seasoning
Bahan C
  • 1 sb Bawang putih yg dcincang
  • 1 sb Tauchu tak nak letak pun ok jugak
  • 3 cwn Stok ayam>>kita guna 1 kiub ayam knorr campur dgn air panas
  • 1 sb Sos ikan /nampla
  • 1 sb Sos Tiram
  • 1 sb gula atau lebih ikut selera
  • 1/2 sb lada putih
  • 1 ekor Sotong sederhana besar dpotong ikut suka
  • 5 Ekor Udang dbuang kulit
  • 1 pokok Kailan atau sawi dpotong
  • Lobak merah potong nipis
  • Fresh shitake optional
  • Baby Corn optional
  • 1 biji telur dkocok sedikit
  • Terpulang nak letak sayur apa pun
Cara-cara

Bahan A
Panaskan minyak dlm kuali, masukkan kue teow yg telah drendam dan d toskan, masukkan kicap pekat td gaul hingga warna kicap sekata, angkat dan ketepikan . (Xletak kicap, that y, putih jek pucat lesi my kuay teow itu)

Bahan B
Gaulkan 1sb tepung jagung bersama daging td bersama 1sb seasoning maggi sampai sebati ketepikan. Biar terperap lebih kurang 10 min.

Bahan C
Panaskan minyak dlm kuali, tumis bawang putih hingga naik bau, selepas itu masukkan tauchu dan kacau lagi dan masukkan bahan B kacau sehingga daging masak, masukkan udang atau sotong dan kacau lagi, kemudian masukkan lobak merah, fresh shiitake, btg kailan dan baby corn kacau seketika dan masukkan stok ayam tunggu sehingga mendidih dan masukkan pula sos tiram, sos ikan selepas itu tunggu sehingga sayur lembut dan masukkan daun kailan pula perasakan mana yg kurang dan masukkan telur yg telah d kocok td, dan akhir sekali masukkan 2 sb lebihan tepung jagung yg telah dbancuh dgn air, kacau sehingga kuah pekat, matikan api. Masukkan kue teow yg telah dgoreng td kedalam pinggan dan curahkan kuah td ke atas kue teow yg telah dgoreng td.. sedia untuk dhidang, boleh dmakan bersama dgn lada jeruk atau powderkan dgn lada putih td, selamat mencuba! :-)

Wednesday, July 14, 2010

LemPok....

Projek mega mlm tadi...
speechless...kikikih..





Finally.....
pergh!!! sakit tgn..
kalo hari2 wat menda ni...
sure muscle tgn aku naik!!!

Monday, July 12, 2010

faRewELL pArtY...

Date: 9th July 2010...
Venue: Ward Anggerik IJN
fare well party 4my fren from INDIA..
da abes kontrak dah...
4thn dok mesia nih..
wah! seboknya suma org..

aku dok cekak pinggang jek..kikikih..

peace kak janet!!
peace no WAR!!!
org yg paling sebok hari tu...

Hepi femiliiii...
original staff ward aku yg ada time tu..
nurse dr adult ward yg becames paeds...huhuhu


not this 1..

not this 1 oso..

my 1st ciskek!!!!
kak hana!!! aku wat terlembik la..
beskotnya ok!! perfekto!!
ciskek koboi...xda deko2...

ni lah my fren yg da abes kontraknya tu...
vincy joseph...


that day adalah hr utk m'gemokkan badan!!

see...i told u all already..


hah!! some more!!..


ada mee kari..
laksa..

oren..epal..
jajan2..
and tah pape je lah..
build up the fats...kikikih
toksah mintak2...
da jadik baja suma nih...

Saturday, July 3, 2010

hEpiii FaMily...

1..2..3..4..

fire!!!!! beeezzzzzzzzzz....

Hai...demam saya dah agak kebah!!!

Peaceeee..saya xdemam..tp saje suke2 pakai sweater...

dah Macam kt tpt salji jek aku nengok budak2 nih..

walhal...kt KFC je ponnn...(bukan KFC di jepon yek..)
air sejuk tu aku share ngan dakMina...
alZam n en.Asben num tea o....
melayan tekak si alZam..
kalo x..xmo nya dia makan...huhuhu

alZam demam+batuk+sema2..

dahla xsehat si alZam tu..mkn pon xmau...
smlm xmkn langsung....ptg tu paksa jugak dia mkn...
lastly...vomitted!!! msk angin dah perot dia tu..
mlm td dia juz mkn burger jek..kol 1pg...
xmau dia mkn syabsukka aku tuh..huhuhu..sedey..

pagi ni offer..''azam nk makan pe?''
"bubur ayam"..dia jawab..

sambal ni utk mak budak jek...

kacang n bilis goreng pon...

ayam grg kari...

pon dia xmo...

he ate the bubur only...
not the daun2an tu pon....
better than nothing lah...
but 4me..xpasal2 bekpes bubur ari ni...huhuhu


notes: i'm off today...sok monin syiff..
will visit2 you all f possible.. :)

Friday, July 2, 2010

saya sukaaaaa....

syabsukka....

syaksyukka....

yg pentinggg...

saya sukaaaaaaaaaaa.....

resepi kat umah kak ayu s'pore..
tq kak..kite cnp resepi tau..

Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)

Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)

Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)


Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)
Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)
Sources:-From www.resipi.net