Tuesday, July 20, 2010

ikAn KembUng Byk RAseee...

byk la rasanya..letak mcm2..
kihkihkih..

digandingkan plak dengan kerabu tomato + ikan bilis nih,..
mabelessssss...
Resepi..kt bawah nun..

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional
  • pak aji - klu suka
Cara-cara
  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.

3 comments:

  1. cuba nko sebot rasa apa yg ada kat ikan kembong tu.. ahehehehe

    ReplyDelete
  2. tiba² kita rasa suka tengok awak siang ikan macam kita, buang moncong dia skit... tak suka tgk orang siang ikan tak buang mulut, or ketong semua kepala ikan tu kasi putus - scary, beb!

    ReplyDelete