Monday, July 19, 2010

aYam GorEnG mAdu

acar timun+lobak+nenas..

ayam goreng madu...

resepi amik sini..
cilok dapo kak hana..

Bahan-bahan
6 ketul ayam yg di rebus dgn sedikit garam - angkat dan toskan.
1-2 inci halia - parut
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
2-3 sudu makan madu
1 sk blackpepper - optional
Cara-cara
Perap ayam ngan semua bahan sekurang2nya satu jam.
Panaskan minyak. (biasanya hana guna kuali non stick ngan minyak sket je)
Goreng ayam hingga keitam2an. itam bukan bermakna geseng yer! tkyah goreng lama2 sbb ayam dh masak! cume nk keringkan bhgn luar ayam tuh jer. bleh juga dbakar menggunakan oven.
Jika ade belen kuah hitam tuh, jangan dibuang. Tambahkan dgn sup ayam utk jadikan kuah hitam dimakan bersama2 dengan nasi ayam atau dicurahkan di atas ayam.
Sesuai dmakan dengan nasi ayam atau dratah begitu sajer!

6 comments:

  1. chopppp dadaaaaaaa!! perghhh! ireng2 tu yg sedapp

    ReplyDelete
  2. to jiya..
    yg ada kulit lg best kan jiyaaaaa....
    tp aku da buang kulitnya..

    perghhhhh!!! mantopssss..puji sendrik..

    ReplyDelete
  3. yuhuuuuu kak mina cayang busyuk sbb kita tahu akak urong ados! wakakakaka.... kangen karo kue loorrr.. arep jalok ayam kuwi karo KFC!!! uuuwaaaaa..sedapnyer KFC! KFC kat sini suplier dia org muslim tp islam thai tak kuarkan sijil halal huhuhu... nanti dah settle sume kita berblogging kembali!!! nanti nak g cuti2 loorrr ekekeke... take care!! sapa yg kena take care ni?? hihihi

    ReplyDelete
  4. baru blk dr laut! lapooooo... bak ayam blah peha! oittt apesal ko buang kulit! aku nakkk! wakakakakaa.....

    ReplyDelete
  5. to ijah..
    wah2! sedap ko ngata aku xmandi lg ek??
    wes ados la..pg tadik!!kahkahkah..
    ala ciannya..sama jek ng mek jepon tu..xdpt mkn kepci..ko wat sendrik la mek jah weh..ko msk lagik best dr kepci tu..heheheh

    psst...ko la kn take care lebey2..ko nk coti2 lagi..nk ngemas umah lagi..hehehhe

    ReplyDelete
  6. to k.hana..
    kulit buang..byk lemak..kalo utk jiya sesuai la..

    ReplyDelete