Thursday, January 14, 2010

Keciper Tumis Kering..Sotong Blackpepper

Hhahaaaa..korang tau kan ni apa..keciper=kacang botol
Sotong Blackpepper..resepi dari Chef Hanieliza..amik dr buku buku resepi dia..Senangnya Memasak Makanan Laut
RESEPI :
Sotong potong kecil2, Bwg besar, sos lada hitam..ikut suke nk byk mn pon.., lada hitam tumbuk kasar, garam sket, daun bwg (xda la)

Bhn Tumis : 3 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih, cili secukup rs..

Cara2:
  1. panaskan minyak, tumis bhn tumis hingga layu..
  2. masukkan sotong, lada hitam, bwg besar, n sos lada hitam
  3. kacau rata till mendidih
  4. tutup api n hiaskan dgn daun bwg...

7 comments:

  1. hehe.. best kan buku chef hanieliza, ada langkah2 masak bergambar i suka sangat.. tengah kumpul gak koleksi buku2 masakkan dia..

    ReplyDelete
  2. to lady of leisure
    hmmm mmg best buku2 dia..xla mahal pon

    ReplyDelete
  3. to abbot..
    ko bkn JAWA ke??bkn ke ko org jawa yg xngaku jawa?? ekekekeke jgn marah tau!! keciper tu lam bahse jawa la..

    ReplyDelete
  4. ooo...

    kecipirrrrr semaaatillleeeemmm!~

    bkan gitu ea sajak die? hiihhiih...sekati aku je...

    ReplyDelete
  5. salam fmina.
    sedapnya lauk. laparlah pulak malam2 ni.
    kecipir .... vocab baru ni

    p/s: Melinda Looi - let's Kotex Luxe

    ReplyDelete
  6. orh jawa panggil keceper la...heheheh..

    sotong tu nampak fresh, sedapnya....

    ReplyDelete